ASTROLOJİDE EVLER /AYLA BÜYÜKAŞIK

“Herhangi bir doğumda  her burç, gökyüzünün tapınaklara bölünüşünden etkilenir;  konum yıldızları yönetir  ve onlara yarar veya zarar getirecek bir güç bahşeder”. Manilius(yaklaşık M.S .10) Astronomica, II.v.806.

Astroloji öğrenmeye başladığımda çok hoşuma giden bir tabir kullanmıştı, sevgili Emine Gücek hocamız: “Burçlar senaryo, gezegenler oyuncu, evler ise sahnedir.” Bu şekilde bakınca taşları yerine oturtmak benim için daha kolay, hatta eğlenceli olmuştu.

Burçlar senaristtir ve oyuncu olarak gezegenleri kullanırlar. Mekân ise;  Dünya’nın  göksel küresinin, 12 dilime bölünüşünden meydana gelmiş olan “12 Ev’dir.”

Gezegen hareketlerini, başımızı kaldırarak; yani gökyüzü hareketiyle, –  doğudan doğuş, güneyde  zirveye varış, batıya doğru iniş olarak düşünerek, algılıyoruz.  Evlerin, saatin tersi yönünde olan numaralandırılışı, köklerini Mısırlı astronomların iki saatlik ‘gözlemlerinden’ alan bir sisteme dayanır. Bu da,  içinde yıldızların yükseldiği ve doğu ufkunda göründüğü bir düzendir. Bu nedenle de Yükselen, horo- scope yani ‘saati gözleyen’  olarak bilinirdi.

Evler daima astrolojinin dört  temel öğesinden biri olmuştur. Burçlar, gezegenler ve açılarla birlikte astrolojik yorumun ilkelerini oluşturmuştur. Benim için, kadim astronom ve astrologların çok kıymetli ve meşakkatli  çalışmalarının ortak  ürünü olan astrolojideki  Evler, hak ettikleri  değerin verilmesi babında, üzerinde  durulması gereken konuların başında gelir.

Evleri şekillendirmek üzere, evlerin sınırlarını hesaplamak için en uygun metodun ne olduğu  astrologlar arasında  tartışıla gelmiş bir konudur.  Ekliptiğin, ekvatorun veya ufuk çizgisinin bölünmesiyle elde edilen pek çok ev sistemi, kullanılmaktadır. Eşit ev sistemi, Campanus, Regiomontanus,  Placidus, Alcabitus, Koch, Meridian, Morinus ve daha birçok ev sistemi mevcuttur.  (Hangi ev sistemi  daha iyidir sorusu ise çok ayrı ve ayrıntılı bir konudur.)

Şimdi, peki bu evlerin Anlamı nereden geliyor?

Bilmem siz de düşündünüz mü hiç  finans; 2. evin, ölüm, krizler;  8. Evin,  uzak yerler, yabancılar, yüksek öğrenim; 9.evin, kariyer, iş yaşamı; 10. evin konusudur, deriz .İyi, güzel  de,  neden öyle? Sorgulamadan, olduğu gibi bilgiyi alıp kabul edemiyorum işte. Beyin fırtınası yapmam lazım, örneğin Ptolemy’nin “İyi  Ruh Evi” olarak nitelendirdiği 11. Ev kafamı kurcalar, hep. Kova Burcu, umutların, hümanizmin, arkadaşlığın, evidir. Oysa; yöneticilerine baktığımızda, soğuk, mesafeli, kısıtlayıcı Satürn -veya yıkıcı, muhalif, öngörülemez, nezaketsiz  Uranüs – zorlasam da- ne Satürn ne de Uranüs’ten olumlu bir anlam çıkaramadım. O zaman, yönetici gezegenden çok burcun etkileri söz konusu diye düşündüm. Ancak; burçların da anlamı yönetici gezegen ile bağlantılı ve hatta Manilius’un yukarıda söylediği gibi; her burç ve yıldız evlerden etkileniyorsa, bu da beni aydınlatmadı dedim.  Buradan hareketle evlerin, nasıl anlamlandırıldıklarını da araştırıp yazmaya karar verdim.

Evlerin, Zodyak burçlarıyla bağlantılı olduğuna ve anlamlarını onlardan aldıklarına dair varsayımı öne süren modern astrolog ise “ Ralf William Holden’dir. The Elements of House Division (ev bölmenin  elementleri) adlı kitabında “ Hem evler hem burçlar, burcun kendi doğasında olan aynı kavrama bakmanın iki yolunu temsil ederler. Dolayısıyla 1. Evin anlamı dış görünüş, mizaç, davranış biçimi, sağlık, canlılık değil, aynı zamanda Koç’tur  da. Bu sonunda söylenmesi gereken her şeyi içerir” der.

Gördüğümüz gibi Holden, evler ve burçlar arasında oldukça fazla bir anlam alışverişi olduğunu iddia ediyor. Manilius bu teze yönetici gezegeni de dahil ederek, hepsinin anlamlarını birbiriyle bağdaştırır.

Evler, burçların da anlamlarına uygun olarak, hepimizin bildiği geleneksel veya yaygın anlamlarıyla, James R. Lewis’in  The Astrology  Encyclopedia  adlı kitabında da yer alır. Gelin birlikte bir göz atalım. Parantez içindekiler ise benim yorumumdur, dostlar.

1. Ev:  İmaj, dışsal kişilik, diğerleri beni nasıl görüyor. (Yöneticisi, Mars ve Koç burcuyla ilişkili)

2. Ev: Kişisel kaynaklar, sahip olunanlar, para, değerler. (Yöneticisi, Venüs, Boğa burcu ile ilişkili)

3.Ev:  Ağ kurmak, bilgi, öğrenmek, iletişim, veri toplamak. (Yöneticisi Merkür, burcu ikizler ile bağdaşır)

4.Ev:  Ev, aile, kökler, yetiştiren ebeveyn, içsel benlik. (Yöneticisi  Ay ile ilişkili, burcu Yengeç. Eskiden Ay, 3.evle daha fazla ilişkilendirilmekteydi)

5.Ev:  Yaratıcı olan kendini ifade, çocuklar, oyun, aşk ilişkileri, kumar.( Aslan ve  Güneşle ilintili)

6.Ev:  Fiziksel ve zihinsel sağlık, günlük düzen (rutin ), hizmet, verimlilik.( Başak ve Merkür ile bağdaşır)

7.Ev:  Yakın ilişkiler, eşler, iş ortakları, açık düşmanlar, danışmanlar.( Terazi ve Venüs bağlantısı)

8.Ev: Paylaşılan kaynaklar, cinsel ve duygusal birlik, miras, hisseli para.( Akrep Mars ve Pluto bağlantısı)

9.Ev: Ufku genişletmek, seyahat, din, felsefe. ( Yay ve Jüpiter, Ptolemy’e göre Tanrının Evi)

10.Ev:  Toplumsal kişilik, ün, itibar, kariyer, otorite.( Oğlak ve Satürn)

11.Ev:  Grup etkileşimi, arkadaşlar, umutlar, geleceğe yönelik planlar.(Kova, Satürn )

Sıra evlerin anlamları konusunda kabul gören diğer teoride: Evler doğduğumuz anı anlatan, yükselen ile başlayıp; yaşam döngüsünden sonra aynı kaynağa döneceğimiz yeri gösteren 12. Evle sonlanan, deneyim çemberidir. Bu bakış açısının öncülerinden olan 20. Yüzyıl Astrologu, Howard Saspartas’ın The Twelve Houses  (12 ev)  adlı kitabında evlerin, saatin tersi yönünde numaralanışlarına uygun bir yaşam çarkını gösterdiklerini öne sürer. Holden’a  göre  evlerin anlamları:

1.Ev:  Bireyin ortaya çıkışı

2.Ev:  Maddenin farkına varmak  

3.Ev: Zihinsel egonun gelişmesi

4.Ev:  Ebeveynden ayrılma

5.Ev: Yaratıcılığın keşfi

6. Ev: Sorumluluğun keşfi

7. Ev: İlişkilerin keşfi

8. Ev: Cinselliğin keşfi

9. Ev: Yüksek gerçeğin keşfi

10. Ev: Amaçlara ulaşma

11. Ev: Sosyal konuların farkına varma

12. Ev: Benliğin kolektifte kaybı

Son olarak,  evlerin gücünden bahsetmeden olmaz. Farklı otoriteler, bazı yerlerde fikir ayrılığı gösterse de, gezegenlerin etkilerinin bu evlerdeki  gücü  açısından şöyledir:

“Birinci Ev-Onuncu Ev-Yedinci Ev- Dördüncü Ev- On birinci Ev-Beşinci Ev- Dokuzuncu Ev- Üçüncü Ev- İkinci Ev- Sekizinci Ev- Altıncı Ev- On ikinci Ev.”

Klasik astrologların gezegenlerin refah evleri  dediği ( sevindikleri evler) ,etkilerinin özellikle arttığı evler  ise; Merkür 1. Evde- Venüs 5. Evde- Mars 6.evde- Güneş 9.evde- Jüpiter 11.evde- Satürn 12.evde sevinir. Bunun nedeni konusunda bir açıklama bulamadıysam da, evlerin anlamlarıyla bağdaştırıldığı kanısını taşıyorum. Bu da, yukarıda açıklanan birinci teoremi, destekler görünüyor.

İster burç ve gezegenlerin tapınağı olsun, ister yaşam döngümüzün çarkı olsun,  evlerin geleneksel  gücünü yadsıyamayız.

Haritamızdaki iyicil  gezegenlerimizi n,  bizim ve bütünün hayrına  çalışacak şekilde,  bulundukları her evde  sevinmelerini,  pozitif  enerjileriyle bizi ve dünyamızı koruma altına almalarını dilerim

Sevgiler

AYLA BÜYÜKAŞIK

KAYNAKÇA

Dane Rudhyar-The twelve astrological houses

Deborah Houlding – The Houses, Temples of the sky

Öner Döşer – Astrolojide Evler

Howard Sasportas – The Twelve Houses

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

WordPress.com'da bir web sitesi veya blog oluşturun

Yukarı ↑

%d blogcu bunu beğendi: